erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
84134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84134

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig brouwershuis opgericht circa 1909 door brouwer Jozef De Smet, mede-eigenaar van de brouwerij "De Gouden Leeuw" (Le Lion d'Or). Deze brouwerij ingeplant aan de Lokerenbaan tegenover de brouwerij "De Kroon" (ter hoogte van Lokerenbaan nummers 41-43) was in 1900 opgericht door de handelsmaatschappij van Jozef De Smet, Jules Haegens en Joseph Temmerman. Circa 1909 nam brouwer De Smet het bedrijf volledig over. Rond diezelfde periode betrok het echtpaar De Smet – Van den Broeck de achteraan de brouwerij palende burgerwoning in de Stationsstraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bedrijf gedeeltelijk ontmanteld en vanaf de jaren 1920 werd het brouwen aangevuld met de handel in kolen en kalk. Vanaf 1929 werd de brouwerij omgevormd tot bier-, kolen- en kalkhandel. In 1950 werd een gedeelte van de gebouwen verkocht en verkaveld. Later werd de bierhandel nog uitgebaat door bierhandel Bontinck. De vroegere brouwerijgebouwen zijn heden niet meer herkenbaar en werden omgevormd tot woongelegenheden met integratie van een rest van de voormalige mouterij en de mouterijtoren aan de Lokerenbaan. Het voormalige brouwershuis bleef wel behouden en werd in 2004 gerestaureerd door architect Jan Van Kerckhove (Zele) en verbouwd tot twee woonéénheden.

Charmant burgerhuis in de rij in het begin van de straat, vlakbij de spievormige hoek met de Lokerenbaan. Enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen zadeldak. Bel-etage gemarkeerd door houten erker op zware rolwerkconsoles. Daarboven een tuitvormig dakvenster aan een gesmeed ijzeren balustrade die de houten kooflijst onder de kroonlijst onderbreekt. Rechthoekige muuropeningen gevat in toegevoegde (?) hardstenen omlijstingen met onder meer een fraaie dubbele deur aan een bordes van twee treden. Hervoegd bakstenen parement op een deels vernieuwde hardstenen plint.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 204-208.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84134 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.