Architectenwoning Petrus De Brauwer

Beschrijving

Architectenwoning (Maurits) Petrus De Brauwer (Zele). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak in art-decostijl, ontworpen in 1931 door en voor de bouwheer. Markant gevelontwerp bepaald door het verzorgde metselwerk en het kleurrijke gevelparement van rode en gele baksteen (voor respectievelijk muurvlakken, verticaliserende lisenen en aflijnende tandlijst) en beige kunststeen (voor hoekblokken en lateien). Speels karakter extra versterkt door de verwerking van muuropeningen en een dakvenster met afgeschuinde bovenhoeken, in de hoger oplopende bredere linker venstertravee. Gelijkvormige centrale voordeur gevat in een getrapte bakstenen omlijsting voorzien van fraai smeed- en houtwerk met dezelfde geometrische motieven.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 239.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena