erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

bouwkundig element
ID
84148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84148

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux op de wijk "Groot-Veldeken". Oost-westelijk georiënteerd. Gekasseid voorplein aan weerszijde begrensd door een schuin geplaatste haag.

Kapel opgericht in 1958 ter vervanging van een iets verder gelegen kapel toegewijd aan Maria ter Nood, die te klein geworden was. Volgens een ingelijste oprichtingsakte bewaard in de kapel, tekende architect Robert De Brabander (Zele) het plan en stelde Cesar Roels, eigenaar van de aanpalende hoeve, grond ter beschikking. De bouw werd bekostigd door de wijkbewoners, waarvan de namen in de oprichtingsakte vermeld zijn. Op 26 oktober 1958 werd de nieuwe kapel door deken Frans Rooms ingewijd onder de aanroeping van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, maagd van de armen.

Rechthoekige ruime bakstenen kapel onder zadeldak (kunstleien) met houten dakruitertje, waarvan het Angelusklokje volgens de overlevering vervaardigd zou zijn uit een obus geschonken door de familie Poppe. Voor de plint, de omlijsting van de muuropeningen, en de afgeschuinde steunberen werd een donkerdere kleur van baksteen gebruikt. In de voorpuntgevel bevindt zich een spitsboogvormige vleugeldeur in een bakstenen geprofileerde omlijsting met natuurstenen sluitsteen. Boven de deuropening hangt een smeedijzeren kruis met verwerking van de tekst "OLV van Banneux BVO" en het jaartal 1958. In de zijgevels zijn er vier kleine spitsboogvormige vensters.

Interieur

Sobere rechthoekige ruimte onder een beplankt spits tongwelf. Vloer van zwarte gevlamde tegels en witte in de middengang. Ten westen, nieuw hardstenen altaar onder een spitsbogige muurnis met een groot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld voor een blauw geschilderde achtergrond. Erboven een gesmeed ijzeren stralenkrans met opschrift "Ik ben de maagd der armen". Voorts twee rijen van bidstoelen, twee ijzeren offerblokken én een ingemaakt kastje onder een ingelijst klokje met de akte.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 234).
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 43.
  • QUINTYN E., De fifties (deel 2), in Heem- en Oudheidkundige Kring van Zele, Jaarboek Nr. 21, 1990, p. 124.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 22-23.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.