Beschrijving

Voormalige hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen. IJzeren toegangshek aan twee gemetste vierkante hekstijlen aan de straat. Kleinschalige landbouwsite reeds bebouwd in het derde kwart van de 18de eeuw confer historisch kaartmateriaal. Huidig gebouwenbestand en configuratie, volgens kadastergegevens minstens opklimmend tot het begin van het derde kwart van de 19de eeuw. Site bij inventarisatie in 2006 onbewoond.

Achterin gelegen oostelijk georiënteerd boerenhuis, parallel aan de straat, als vanouds ten noorden aangebouwd tegen nummer 286. Eén bouwlaag en zeven traveeën, met inbegrip van de schouwtravee, onder een pannen zadeldak. Ter hoogte van de deur klimmend dakvenster met klein rood geschilderd laadluikje. Heden in verwaarloosde toestand, desalniettemin 19de-eeuws voorkomen duidelijk herkenbaar. Zoals onder meer: gevelankers, sporen van oorspronkelijke beraping, deels gewitte bepleisterde omlijsting rond de rechthoekige getraliede vensters, rechthoekige voordeur met gedeeld bovenlicht én rondboogvormig zoldervenstertje in de linkerzijgevel.

Ten zuiden haaks op de straat ingeplant, voormalige stallen en hogere schuur. Baksteenbouw onder pannen zadeldak met dakoverstek en zolderlaadvenstertje met puntgevel boven de staldeur in de derde travee.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena