erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
84155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84155

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Aan de straat gelegen deels vrijstaand breedhuis van het type boerenwoning, vlakbij de straatbocht met de Bosstraat. Illustratief voor de vroegere kleinschalige bebouwing in deze landelijk gelegen straat. Eén bouwlaag tellend boerenhuisje van vijf traveeën onder een pannen zadeldak, volgens kadastergegevens uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eenvoudige baksteenbouw, heden met een typische interbellum afwerking zoals een geschilderde cementering verfraaid met schijnvoegen op een gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters op een hardstenen lekdrempel. Dito voordeur met een geschilderde vlakke omlijsting. De witgeschilderde vrijstaande rechter zijgevel aan de verharde oprit van de belendende woning, vertoont nog duidelijk herkenbare bouwsporen van vroegere fases.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84155 (Geraadpleegd op 14-06-2021)