Boerenburgerwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerwoning

Beschrijving

Boerenburgerhuis met dubbelhuisopstand van 1866, volgens kadaster- en literatuurgegevens eertijds woning van Petrus Geens, handelaar in bouwmaterialen, die ertegenover op de dijk een opslagplaats had. Vrijstaand éénlaags bakstenen lijstgeveltje van vier traveeën + rechts een lager aanbouwtje met lessenaarsdak (pannen). Hoofdvolume onder zadeldak voorzien van een nieuwe dakbedekking, gootlijst aan dakoverstek en centraal een brede klimmende dakkapel. Zijpuntgevels met typische rondboogvormige zoldervensters onder een druiplijstje. Voorgevel met beluikte getoogde vensters aan een hardstenen lekdrempel; één rondboogvormig venster in de rechter aanbouw. Voordeur onder een toegevoegde luifel, gevat in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten aan een bordes van twee treden kenmerkend voor het midden van de 19de eeuw.

Ten westen, naast doorrit haaks op de straat ingeplant wagenhuis onder pannen zadeldak, volgens kadaster in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; wellicht aanvankelijk bedrijfsgebouw (confer laadluik), later verbouwd tot garage.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 84.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena