• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen en L-vormige aanleg. Aanvankelijk koetsierswoning van de familie Rosseels en vervolgens van Eugeen Burm (zie Dijkstraat nummer 7). Na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot hoeve; heden woonhuis.

Achterin gelegen westelijk georiënteerd voormalig koetsiershuis en later boerenhuisje, met T-vormige plattegrond. Eenvoudig verankerd gebouwtje van drie traveeën onder snijdende pannen zadeldaken, met beluikte rechthoekige vensters, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw; circa 1928 vergroot, verhoogd met een halve bouwlaag en voorzien van de huidige gevelafwerking in cement. Verfraaid met kenmerkende imitatie van schijnvoegen, plint in breuksteen en geschilderde fries. Volgens mondelinge overlevering grotere woning in 1963 aangebouwd en daarna huisje omgevormd tot berging.

Bedrijfsgebouw van negen traveeën met poortdoorrit parallel aan de straat, met groengeschilderd houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje op de gevelhoek. Oorspronkelijk bestemd als paardenstallen en wagenhuis, later omgevormd tot varkensstallen. Baksteenbouw met omlopende gepikte plint, kleine klapvenstertjes en schietankers en een beplankte linkse zijpuntgevel.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 90.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena