erfgoedobject

Café 't Scheepken

bouwkundig element
ID
84168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Scheepken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Scheepken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig café zogenaamd "'t Scheepken", ingeplant op een spievormig perceel op de straathoek met Heirbaan. Volgens literatuurgegevens reeds in de tweede helft van de 19de eeuw ingericht als café en voorheen met bolbaan en schrijnwerkerij. Huidig gebouw met twee zichtgevels, volgens kadasterarchief opgetrokken circa 1884, vervangt ouder 19de-eeuws huis. Circa 1901 opgedeeld in twee, tijdens het interbellum voorzien van huidig voorkomen en vervolgens in 1936 uitgebreid met jongere haaks geplaatste bijbouw op het achtererf.

Verankerd diephuis van drie traveeën en één bouwlaag + een volwaardig uitgewerkte dakverdieping onder een geknikt zadeldak. Lichtgeel geschilderde baksteenbouw op een omlopende grijs geschilderde gecementeerde plint. Voorpuntgevel met spiegel voor herbergopschrift en toegang tot de vroegere gelagzaal. Zeer verzorgd schrijnwerk uit het interbellum met typische uitwerking van de bovenlichten met kleinhouten en structuurglas. Beglaasde voordeur met haast identieke decoratie. Rechter zijgevel, palend aan Heirbaan, voorzien van twee hoger geplaatste vensters ter hoogte van de opkamer met er onder een kelderluik.

In het verlengde, een lagere bakstenen aanbouw van drie traveeën onder een pannen zadeldak. Volgens kadastergegevens minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Heden onderdeel van de woning.

  • COLMAN K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 2 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 15, 1984, p. 47-48.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het eenlaagse bijgebouw in het verlengde van het voormalige café werd gesloopt. 

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme (23 maart 2021). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café 't Scheepken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.