• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve gelegen tussen Dijkstraat en Heirbaan, ingeplant op een site die volgens historisch kaartmateriaal in 1775 eigendom was van de Abdij van Baudelo en verpacht werd. Volgens mondelinge overlevering later cijnsgrond van Dendermonde (?). Hoeve met losse bestanddelen waarvan huidige configuratie minstens opklimt tot het tweede kwart van de 19de eeuw (confer Primitief Plan van 1832). Achterin gelegen boerenhuis, aan de straatkant afgesloten door een ijzeren hek aan een L-vormig bakstenen bedrijfsgebouw met zadeldak (pannen). Zeer eenvoudig verankerd zuidelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder pannen zadeldak, gebouwd tegen een gelijkaardig voormalig boerenhuis Dijkstraat nummer 92. Witgekalkt bakstenen lijstgeveltje met geprofileerde daklijst en groen geschilderde plint. Rechthoekige vensters met houten bovenlatei, groengeschilderde luiken en tegeldorpels. Inwendig woning deels vernieuwd en rechterhoek vergroot met veranda en nieuwbouw.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.