erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84172

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zeer fraai en beeldbepalend burgerhuis recht tegenover de Kapellestraat / Rotstraat. Volgens literatuur en mondelinge bron aanvankelijk woning van de familie Dubois (?), later mogelijk notariswoning Van Geeteruyen (?), nu apotheek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met rechts een lager poortgebouw. Volgens kaartgegevens oorspronkelijk kleiner L-vormig volume, in 1861 vervangen door huidig gebouw. In 1893 achteraan én in de tuin vergroot met een kleine aanbouw en een losstaande aanhorigheid.

Burgerhuis opgetrokken in neoclassicistische stijl, onder meer herkenbaar aan de afgeronde bovenhoeken van de vensters die op de begane grond beluikt én op de bovenverdieping in een zware geprofileerde lijst met siersluitsteen gevat zijn. Voorzien van decoratief schrijnwerk met kleinhouten en spiegelboogvormige hoeken, stilistisch kenmerkend voor het derde kwart van de 19de eeuw. Dito vormgeving hernomen in de hardstenen omlijsting van de poort en de recent toegevoegde inkomdeur in de derde travee. Oorspronkelijke voorgevelbepleistering en beraping van de zijgevel op verschillende tijdstippen in de loop van de 20ste eeuw verwijderd. Tot slot, deels vrijstaande rechterzijpuntgevel met groot rondboogvormig halvenster en drie kleine zoldervensters. Lagere poort rechts en vroegere toegang, voorzien van smeedwerk met esculaapteken, symbool van de apothekers, onder een balustrade met rocailles. Heden toegang tot het privéwoongedeelte.

Interieur. Ruimte-indeling en aankleding op de begane grond grondig gewijzigd in functie van de huidige bestemming. Plafondversiering van zwaar stucwerk in reliëf, stilistisch uit het derde kwart van de 19de eeuw, wel gedeeltelijk bewaard en hersteld.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 95.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84172 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.