erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84173

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Markant burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak ter hoogte van de splitsing met de Dr. Victor Van Cauterenstraat.

Burgerhuis met dubbelhuisopstand heden met neoclassicistisch voorkomen, maar resultaat van verschillende bouwcampagnes. In kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, mogelijk nog ouder (zie historisch kaartmateriaal en gewelfde kelder onder achterdeel van het huis). Vervolgens verbouwd in de eerste helft van de 19de eeuw, circa 1866, 1909, 1933 en het laatste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde voorgevel gemarkeerd door decoratief uitgewerkte borstwering en hoofdgestel onder een aflijnende houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Voordeur met bovenlicht en fraai art-decogetint beglaasd deurlicht, gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten in Lodewijk XV-stijl met IHS-inscriptie op de sluitsteen (herkomst onbekend) aan een bordes van twee treden. Rechthoekige vensters met vlakke bepleisterde omlijstingen, op de begane grond wellicht gelijktijdig met de nieuwe voordeur tijdens het interbellum vergroot.

Interieur. Woning opgedeeld door centrale gang met marmeren vloer met fraaie wenteltrap in empirestijl in de noordwesthoek, samen met groot rondboogvormig halvenster stilistisch in de eerste helft van de 19de eeuw te dateren.

  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84173 (Geraadpleegd op 20-06-2021)