erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 8418   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8418

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van het enkelhuistype met vijf traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde voorgevel met streng symmetrische en horizontaliserende ordonnantie: imitatiebanden en puilijst op de begane grond, doorlopende lekdrempels op de bel-etage en hoofdgestel met festoenen en gecanneleerde consoles onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen. Bel-etagevensters verfraaid met ingewerkte balustrade, bekronende gestrekte druiplijst op consoles en driehoekig fronton, laatstgenoemde voor de drie centrale vensters. Bovenvensters in een omlijsting met oren en hanenkam.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8418 (Geraadpleegd op 28-02-2020)