• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen aan een verhard erf; ijzeren hekwerk aan hermetste baksteenpijlers.

Achterin gelegen zuidelijk georiënteerd boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak, gedateerd 1786 in moerbalk van de rechter kamer. Volgens historisch kaartmateriaal gebouwd ter vervanging van een oudere hofstede. Nu met 20ste-eeuws voorkomen en linker zijgevel palend aan nummer 268. Geelgeschilderde gecementeerde voorgevel, met schijnvoegen, op een lage plint. Vier rechthoekige vensters met lekdrempel en gestileerde diamantkopsluitsteen; jongere rolluikkast. Rechthoekige voordeur met gedeeld bovenlicht. Deels behouden binnenindeling met centrale gang en flankerende kamers. Oorspronkelijke dragende structuur met gedateerde moerbalk.

Interieur voorts grotendeels gewijzigd tijdens het interbellum (cementtegelvloeren).

Aan de straat gelegen L-vormig bedrijfsgebouw met schuur en stallen van acht traveeën breed onder een zadeldak bedekt met golfplaten, aan de erfzijde met dakoverstek. In kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, maar op latere tijdstippen veelvuldig verbouwd (zie bouwsporen). Gedichte poort aan straatzijde; toegevoegde gevelnis in geveltop van de linkerzijgevel boven zolderluik.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena