erfgoedobject

Onderpastorie parochie Sint-Jozef en Sint-Antonius

bouwkundig element
ID
84183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84183

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderpastorie van de Sint-Jozef en Sint-Antoniusparochie, rechts van de parochiekerk en voor de links achteraan gelegen Parochiezaal "De Kring" van eind de jaren 1940 gebouwd door de gebroeders De Meuleneir. Onderpastorie in 1901-1902 opgetrokken in opdracht van en bekostigd door pastoor De Herdt na de toelating bij Koninklijk Besluit van 17 september 1901 tot de aanstelling van een onderpastoor. Bij notariële akte de dato 1 oktober 1902 woning aan de kerkfabriek geschonken.

Vrijstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand en zeer traditionele opbouw, van drie traveeën en twee bouwlagen. Pannen zadeldak met aflijnende houten kroonlijst. Opgetrokken in rode baksteen met knipvoegen. Voorgevel bijkomend verfraaid met zwart gesinterde baksteen in een fries met ruitmotief in de borstwering, in parallelle horizontale banden en in de boogstenen. Getoogde vensters met gewitte houten rolluikkasten op de begane grond. Voordeur aan hardstenen neuten met oorspronkelijk houtwerk en deurklink. Twee vensters op de begane grond en een rondbogig zoldervenstertje in de linker zijgevel.

  • SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 32.
  • VAN DER CRUYSSEN J., Kerk en parochie van Zele-Heikant, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, vierde reeks, VI, jaarboek 1983, p. 136.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onderpastorie parochie Sint-Jozef en Sint-Antonius [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84183 (Geraadpleegd op )