Pastorie Sint-Jozef en Sint-Antoniusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie van de Sint-Jozef en Sint-Antoniusparochie, links palend aan de parochiekerk. Nieuw gemetste voortuinmuur ter vervanging van de vroegere haag met overluifelde poort in as van de woning. Ruime omringende tuin zonder specifieke aanleg, met oude moerbeiboom en heksenbol. Pastoorswoning gelijktijdig met de parochiekerk tussen 1854 en 1855 gebouwd op de plaats van de ouderlijke hoeve van de familie Polfliet, stichters van de kerk en de pastorie, en volledig door hen bekostigd. De architect is niet gekend.

Vrijstaand dubbelhuis in neoclassicistische stijl. Karakteristieke opbouw van twee bouwlagen vijf traveeën onder schilddak (leien) met omlopende houten kroonlijst op klossen. Volgens oude prentbriefkaarten aanvankelijk afgewerkt met een sobere gevelbepleistering op een lage hardstenen plint, nu ontpleisterd. Rechthoekige vensters, voorheen op de begane grond beluikt (confer luikduimen), nu met nieuw schrijnwerk. Authentieke voordeur in de as van de woning met hardstenen neuten aan een bordes van twee treden. Opgeklampte deur met kijkvenster met letters "PX", Christus Koningsymbool, en gedeeld beglaasd bovenlicht. Achtergevel met dezelfde opbouw als voorgevel en deels behouden 19de-eeuws schrijnwerk. Pastorie, achteraan links vergroot met lage aanbouw onder pannen zadeldak, bestemd als wagenhuis.

Interieur. Inwendig traditionele dubbelhuisindeling met centrale gang en vier flankerende vertrekken; afgesloten traphal met wenteltrap midden links. Volledig onderkelderd. Grotendeels bewaarde sobere 19de-eeuwse aankleding met een aantal begin 20ste-eeuwse interieuraanpassingen zoals onder meer vloertegeltapijten met boord én houtimitatieschildering op de binnendeuren. Salons op de begane grond met oorspronkelijk binnenschrijnwerk, binnenluiken, marmeren en houten schouwmantels en neogotisch lijstwerk op de schouwboezems én plafonds met typisch midden 19de-eeuws lijstwerk met grote centrale rozetten. Bovenverdieping met dezelfde indeling en een gelijkaardige afwerking. Overkapte zolder met vier samengestelde spanten en, uit stijl- en regelwerk vervaardigde, trapkast.

• Pastorie Zele-Heikant, Parochiearchief, Liber Memorialis en losse stukken.
  • SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 7-9.
  • VAN DER CRUYSSEN J., Kerk en parochie van Zele-Heikant, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, vierde reeks, VI, jaarboek 1983, p. 131-133.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena