• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Links van de pastorie gelegen grote hoeve, ingeplant op een landbouwsite die volgens cartografische documenten minstens opklimt tot het derde kwart van de 18de eeuw. Heden met 19de- en 20ste- eeuwse gebouwen met losstaande bestanddelen aan een deels gekasseid erf. Aan de straat in langsrichting palende bedrijfsvleugel in bak- en snelbouwsteen onder zadeldaken met dakoverstek aan de erfzijde; rechts ijzeren hek aan gemetste pijlers.

Achterin, zuidelijk georiënteerd boerenhuis haaks ingeplant ten overstaan van de straat. Boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Voor de bouwperiode gebruikelijke hardstenen deuromlijsting met neoclassicistische inslag, gedateerd 1866 op de deurlatei. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen waarvan de benedenvensters met luiken en hardstenen lekdrempels. Haast vierkante vensters van de halve verdieping met afgeronde hoeken en in geschilderde omlijsting, bewaren tevens hun originele V-vormige venstertracering. Linker zijgevel voorzien van nieuw parement; kleine aanbouw achteraan.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena