Kapel Heilige Maria Goretti

Beschrijving

Kapel van de Heilige Maria Goretti, ingeplant op een perceel ten westen van de pastorie dat na de ontruiming van het kerkhof rond de kerk in 1837 onder burgemeester P.J. Everaert als nieuwe begraafplaats was ingericht. Vroegere kerkhofmuur met steunberen is deels bewaard. Terrein nu eigendom van de VZW Parochiale Werken en gebruikt door de jeugdbeweging.
Kleine pijlervormige bakstenen kapel onder pannen zadeldak, tegen schutsel aan noordzijde van perceel geplaatst. Gebouwd in 1954 volgens de plannen van onderpastoor Eerwaarde heer Snoeck. Open spitsboogvormige nis gevat in dito omlijsting aan twee treden, voorheen afgesloten met siersmeedwerk en geflankeerd door twee lantaarns. Klein bakstenen kruisje in geveltop.
Beeld van Heilige Maria Goretti niet meer ter plaatse.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 52-53, 279.
  • QUINTYN E., De Markt ten gronde, in Heem- en Oudheidkundige Kring van Zele, Jaarboek Nr. 27, 1996, p. 132.

De kunstenaar van het verdwenen beeld in deze kapel was waarschijnlijk K. Dupon uit Brugge.

• Informatie verkregen van Geert Lakiere, december 2018.