erfgoedobject

Gemeentelijke begraafplaats wijk Durmen

bouwkundig element
ID
84197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84197

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats wijk Durmen, horende bij de Heilig Hartparochie die bij Koninklijk Besluit van 6 november 1896 als parochie werd erkend (zie Durmen zonder nummer) (naast nummer 178)). Vervolgens schonk Benedictus Vercauteren een stuk land aan de gemeente voor de inrichting van een begraafplaats, die in juni 1897 door kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren werd gewijd. Voor de schenker en de kanunnik werd een plaats voorbehouden naast de Calvarieberg. Begraafplaats links vergroot en in april 1991 voorzien van een columbarium en strooiweide.

Met coniferen omhaagd perceel aan het einde van de doodlopende Kerkhofstraat omgeven door weiden en akkerland. IJzeren hekken aan twee dito hekpijlers. Eenvoudig grondplan met één hoofdpad en tweede toegang links toegevoegd na uitbreiding.

Neogotisch grafteken van kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren en eclectisch grafmonument van de familie Vercauteren-De Malsche in park D, in de onmiddellijke nabijheid van het kinderkerkhof. Tweetal gietijzeren grafkruisen in park E. Modernistisch getinte familiegraven uit de jaren 1950 in park A en C, respectievelijk van de familie Van Laere-Rosseels en de families Hulders-Ydens en Geeroms.

  • COENE F., e.a., 1200 jaar Zele, Zele, 1999, p. 100-101.
  • VAN UYTFANGHE M., De Jubileumviering in Durmen (17.09.1988), (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 19, 1988, p. 61-80).
  • VAN UYTFANGHE M., Kroniek van Durmen (1989-2001), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 32, 2001, p. 166.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentelijke begraafplaats wijk Durmen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.