erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
84199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84199

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis en voormalig gebouw van de rijkswachtbrigade Zele, heden onderdeel van de kantoren van de federale politie. Dubbelhuis, aanvankelijk met L-vormige plattegrond, in sobere neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw maar grondig verbouwd in de loop van de 20ste eeuw. Vijf + twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak. Herbepleisterde en witgeschilderde voorgevel. Rechthoekige muuropeningen gevat in een uitspringende omlijsting. Fraaie kenmerkende 19de-eeuwse hardstenen voordeuromlijsting met profilering, kroonlijst en rozet- en groefmotief. Links ervan, een hardstenen gedenkplaat aan drie rijkswachters van de brigade te Zele die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedood, onthuld op 29 april 1946.

  • QUINTYN E., 100 jaar Kloddezakken in woord en beeld. Zele in de 20ste eeuw, Zele, 2002, p.128-129.

Bron     : 20n
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum  :

Aanvullende informatie

De gedenkplaat bevindt zich ondertussen tegen de gevel van het nieuwe gebouw van de lokale politie, gelegen Poststraat 3.
Auteurs : Verhelst, Julie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84199 (Geraadpleegd op )