erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
842
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/842

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint, de voorgevel is versierd met bakstenen lisenen. Getoogde, bakstenen vensters met hardstenen latei, oorspronkelijk beluikt; getoogde deur in een rechth. hardstenen omlijsting met neuten.

Van de dienstgebouwen rest alleen een gedeelte van het poortgebouwtje met bakstenen korfboogpoort, rechts van het huis, en een bakstenen dienstgebouw achter het huis; hiervan is niet meer uit te maken of het oorspronkelijk is of een nieuwbouw met hergebruik van de oude materialen. Restauratie van het geheel is aan de gang.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/842 (Geraadpleegd op )