Fabrikantenwoning bij schoenfabriek De Droom

Beschrijving

Rijhuis in art-decostijl gebouwd als fabrikantenwoning voor Trifon De Beule naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele) van 1931 (volgens bouwjaar op puntgeveltop). Bijhorende achterliggende schoenfabriek "De Droom", aanvankelijk bereikbaar via de inrijpoort van de rechts aanpalende woning, waar naar verluidt tot circa 1953 ook de burelen gevestigd waren. Heden volledig verbouwd tot winkelpand (nummer 19A).

Vroegere directeurswoning opgetrokken in rode baksteen met decoratief metselwerk contrasterend met het witgeschilderde lijst- en pleisterwerk. Opgevat als enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, waarvan de zolderverdieping deels met leipannen is bekleed. Zeer verzorgd gevelontwerp illustratief voor architect Keppens bouwstijl. Gekenmerkt door de plaatsing van een smaller deurrissaliet met rondbogige voordeur met fraai smeedwerk gevat in een getrapte omlijsting. Op de bovenverdieping een smal venster met afgeschuinde hoeken en oorspronkelijk loodglas waarvan het geometrisch motief in de andere vensters werd hernomen. Links, een met lisenen begrensde bredere venstertravée met de klassieke driezijdige erker op de bel-etage onder een ijzeren balustrade. Zoldervenster op de derde verdieping onder een bekronende puntgeveltop met jaartal als ornament.

Interieur met zeer herkenbare interbellumindeling en –aankleding in art-decostijl, waaronder een marmeren schouwmantel en glas in lood in het binnenschrijnwerk.

• BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 259-260).