Ensemble van drie dorpswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee rijhuisjes en een hoekhuis, ingeplant op de straathoek met de Van Hesedreef recht tegenover de Kouterkapel. Gebouwd circa 1914-1915 ter vervanging van één grotere woning.

Drie enkelhuisjes van telkens twee traveeën en bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, nummer 105 met afgeschuinde deurtravee. Hoekhuis meest beeldbepalende door opmerkelijk parement van bruinrode, grijze en licht blauw geglazuurde baksteen in decoratief metselverband. In tegenstelling tot nummer 101 en 103 die voorzien zijn van een klassieke begin 20ste-eeuwse gevelafwerking : bepleistering met schijnvoegen, bijhorende venster- en deuromlijstingen met sluitsteen, oren en dropmotief en houten rolluikkasten. Nummer 103 tevens nog met glas in lood met bloemmotief in bovenlicht van de voordeur.

• DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.