erfgoedobject

Ensemble van drie dorpswoningen

bouwkundig element
ID
84207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84207
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Ensemble van twee rijhuisjes en een hoekhuis, ingeplant op de straathoek met de Van Hesedreef recht tegenover de Kouterkapel. Gebouwd circa 1914-1915 ter vervanging van één grotere woning.

Drie enkelhuisjes van telkens twee traveeën en bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, nummer 105 met afgeschuinde deurtravee. Hoekhuis meest beeldbepalende door opmerkelijk parement van bruinrode, grijze en licht blauw geglazuurde baksteen in decoratief metselverband. In tegenstelling tot nummer 101 en 103 die voorzien zijn van een klassieke begin 20ste-eeuwse gevelafwerking : bepleistering met schijnvoegen, bijhorende venster- en deuromlijstingen met sluitsteen, oren en dropmotief en houten rolluikkasten. Nummer 103 tevens nog met glas in lood met bloemmotief in bovenlicht van de voordeur.

  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ensemble van drie dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.