erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
84216
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84216

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gerenoveerd boerenhuis in de onmiddellijke nabijheid van het Kruis van Rinkhout, ook gekend als de "Kruislievenheer", op de straathoek met Rinkhout. Afgesloten door hulsthaag en nieuw hekwerk.

Huidig boerenhuis rest van een minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende landbouwsite met een U-vormige aanleg (volgens historisch kaartmateriaal). Heden met L-vormige aanleg en door verkaveling verkleind terrein. Van de straat verwijderd zuidelijk en haaks op de straat georiënteerd boerenhuis met een karakteristieke opbouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Inkompartij gemarkeerd door puntvormig dakvenster. Verankerde baksteenbouw nog met typische getrapte daklijst en rechthoekige vensteropeningen met houten lateien. Vroegere gevelafwerking echter verwijderd en schrijnwerk vernieuwd.

Ten oosten, voormalig wagenhuis onder pannen zadeldak parallel aan de straat.

  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84216 (Geraadpleegd op 18-06-2021)