Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel

Beschrijving

Kruiskapel aan kruispunt met Meerskant gebouwd in 1873 naar een ontwerp van onderpastoor Felix De Veirman, ter vervanging van een oudere Calvarie, die door een storm vernield was. De grond werd geschonken door de familie Haentjens en de kosten werden gedragen door de wijkbewoners.

Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak met rode dakpannen, op de vier hoeken gesteund door overhoeks geplaatste bakstenen steunberen. Neogotische baksteenbouw met decoratieve puntgevel op uitspringende schouderstukken. Geveltop afgelijnd door muizentandfries en arduinen platen. Hoge spitsboogvormige muuropening met geprofileerde bakstenen dagkanten in de voorgevel afgesloten door een houten hek, waterlijstje in gesinterde baksteen. Bekronend rond bakstenen topstuk waarop een ijzeren kruisje rust. Beide zijgevels verfraaid met baksteenfries en licht uitspringend kruismotief.
Binnenin. Gewit interieur met blauw geschilderd houten spitstongewelf. Tegen de achterwand, een gepolychromeerde calvariegroep en twee puttihoofdjes.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 47.