• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Zuidelijk gericht lang boerenhuis, teruggaand op twee woningen opklimmend tot de 18de eeuw (zie onder meer bouwnaden, niveauverschil en verschillende ankertypes). Tijdelijk opgesplitst in drie woningen, nu een gerenoveerde privé-woning.

Verankerde ontpleisterde baksteenbouw van zes traveeën, onder pannen zadeldak met linker aandak. In de centrale woonkamer op versierde moerbalk gedateerd 1774. Erfgevel op gepikte plint, bovenaan afgelijnd door wit gepleisterde geprofileerde daklijst en met hanggoot. Hoge rechthoekige vensters onder houten latei en met luiken op hardstenen lekdorpel. Naar verluidt in 1989 vernieuwde raamkozijnen. Twee min of meer gelijkaardige gedrukte korfboogdeuren gevat in een gewitte omlijsting met kwarthol profiel, imposten, sluitsteen en gebogen druiplijst. Beide met groen geschilderd houtwerk en fraai spiegelboog paneel. Linker deur vooraf gegaan door twee bakstenen treden. Achtergevel met midden een deur onder houten latei en ovale oculus. Diverse kleine vensters met houten latei, waaronder opkamervensters (één met tralies). Tegen de rechter zijgevel toegevoegde lage venstertravee.

Interieur bewaart een tongewelfde huiskelder, samengestelde balkenlaag, twee deels gewijzigde brede haarden: één tussen twee koven en één met behouden haardlijst. Meerdere oorspronkelijke binnendeuren.

Ten oosten langs de straatzijde gelegen lage en lange bakstenen stalvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, naar verluidt daterend van 1796. Erfgevel met een steunbeer en verhoogde schuurpoort in de laatste travee. Achtergevel met getrapte daklijst.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena