Vakwerkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vakwerkhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Vakwerkhoeve

Beschrijving

Hoeve Meekers naar de eigenaarsfamilie van begin 20ste eeuw, in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Heden U-vormig geheel, op de Ferrariskaart (1771-77) reeds als zodanig aangeduid, weliswaar met een losstaand bestanddeel, ook U-vormig in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

De huidige bestanddelen zijn gegroepeerd rondom het erf: ten noorden de poortvleugel, ten westen het woonhuis en ten zuiden de dwarsschuur en twee aansluitende voormalige varkensstallen. Achteraan in de rechter hoek van het erf, bloemperk in plaats van de voormalige mestvaalt.

Bepleisterd en beschilderd stijl- en regelwerk, met waarschijnlijk grotendeels lemen vullingen, sporadisch versteend. Noordelijke poortvleugel met recthoekige poort, vroeger hoger opgetrokken, onder zadeldak (mechanische pannen). Links van de poort, recente garage van baksteen in plaats van varkensstal; rechts, varkensstal, latrine, voeder- en paardenstal, laatstgenoemde met jaartal 1732 op balk. Versteende rechter zijgevel. Aan de erfzijde, bakstenen stoel en versteende paardenstal.

Ten westen, woonhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). In rechtse travee, koestal met hooizolder. Beluikte kozijnen, waarvan één bolkozijn. Vergroting naar achteren toe. Versteende zijgevel aan straatzijde.

Ten zuiden, aan de achterzijde van het erf, dwarsschuur en vroegere doorgang naar hof, waarvan het rechtse deel nu als woonhuis is ingericht; links twee aanpalende voormalige varkensstallen, eertijds met deur op de plaats van het recente venster.

• MAES T., Wellen van toen, Wellen, 1993, pagina 107, tekening.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk