Pastorie van de Sint-Pietersbandenparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie van 1970, heden O.C.M.W.-gebouw. De oude pastorie, gebouwd in 1595 en circa 1660 uitgebreid met een tiendenschuur, lag op het huidige kerkhof en werd wegens bouwvalligheid in 1840 vervangen door een nieuwe op een andere plaats in dezelfde straat, gebouw dat in 1850 werd uitgebreid met een achterkeuken en stallen en in 1906 werd gerestaureerd. De laatste pastorie herbergt het huidige O.C.M.W.

• GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, prentkaart nummer 33.
  • S.N., Limburgs Haspengouw, Bundel studiën uitgegeven bij gelegenheid van de 100ste verjaring der stichting van het koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap te Tongeren, Hasselt, 1951, p. 312.
  • VANAUDENAERDE J., Kortessem, historisch perspectief 2, Herbroek 1840-1994, p. 6-7, 39, 40, 42.

Auteurs: Pauwels, Dirk