Pastorie van de Sint-Petrus en Sint-Paulusparochie

Beschrijving

Pastorie met fraaie voor- en achtertuin, gebouwd ter plaatse van de vroegere pastorie, die in 1629 door de abdij van Sint-Bernards te Hemiksem werd opgetrokken en in 1856 gesloopt. Heropbouw in 1856-57 onder leiding van architect Eugeen Gife (zie onder andere gevelplaat op bijgebouw). Toevoeging van vierde travee in 1902-03.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met aanbouwsel van één travee en één bouwlaag. Lijstgevel met rechthoekige vensters met boven- en onderdorpel van arduin; beluikt op de begane grond. Steektrap van drie treden voor getoogde deur in geprofileerde hardstenen omlijsting met schelpvormige sleutel en neuten, afkomstig van de oude pastorie. Bepleisterde, beschilderde achtergevel met zelfde ordonnantie; het venster van de derde travee werd circa 1920 verbouwd tot deur en de inwendige schikking gewijzigd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Loenhout, dossiers 4, 5, 6, 7, 8.

Auteurs: Plomteux, Greet