erfgoedobject

Fort van Broechem

bouwkundig element
ID
84257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84257

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort van Broechem
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. Werken aangevat in 1909; nog niet voltooid bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De betonnering van de koepels was nog niet voltooid en werd toen afgewerkt met voorhanden zijnde materialen. Door Duitsers gebombardeerd en fel beschadigd op 6 oktober 1914. Fort werd gedeklasseerd bij regentsbesluit van 2 april 1947. Heden maakt het deel uit van de Engelse militaire basis.

Trapezoïdale constructie van ongewapend beton, met uitzondering van keelpoterne en aan weerszijden gelegen bomvrije lokalen, geheel bedekt met aarde en omwaterd. Betonnen vlakke brug en ophaalbrug leiden naar de uitspringende en vlak afgedekte keel met centrale rondboogvormige doorgang. Geblokte hoeken en doorgang in geblokt risaliet. Fries met opschrift: "Fort de Broechem 1909-1912".

  • DE BELSER A., Sedert 1830... Bijdragen tot de geschiedens van Broechem V, Heemkundige kring Broechem, 1957.
  • HELLEPUTTE B., Oorlogsgeschiedenis van Schilde en omgeving. Ten tijde... van de Ulanen, in Scilla, tijdschrift van de Heemkundige kring van Schilde, jaargang VIII, 1975, 64-79.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fort van Broechem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84257 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.