erfgoedobject

Herenhuis Geeraard

bouwkundig element
ID: 8427   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8427

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het neoclassicistische herenhuis Geeraard werd circa 1870 gebouwd door architect Bert de l’Arbre. Deze architect was ook verantwoordelijk voor de muurschilderingen in het interieur.

Het herenhuis is een enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De gevel is bepleisterd en beschilderd en staat op een geblokte natuurstenen onderbouw. De horizontale geleding gebeurt door middel van doorlopende lekdrempels van de benedenvensters, gekorniste puilijst, cordonlijsten en kroonlijsten. De linker poorttravee springt licht uit. Op de bel-etage wordt deze travee gemarkeerd door een balkon en balustrade voorzien van een deurvenster in een arduinen omlijsting met uitgewerkt fronton als bekroning. De rechthoekige vensters zijn gevat in een arduinen omlijsting, op de bel-etage zijn ze voorzien van een uitgewerkte balustrade op de borstwering.

De neogotische partij bevindt zich in een haaks op de achtergevel staande vleugel, aan het uiteinde van rondbogige muuropeningen voorzien en op de hoeken geleed door pilasters. De muurschilderingen op lijnwaad stellen de maanden van het jaar voor en werden hoofdzakelijk gerealiseerd in 1892.

Aan de achterzijde is een veranda gesitueerd bestaande uit een tweelaagse bakstenen bouw met traveeritmering door middel van bakstenen pilasters, bovenaan uitgewerkt in vereenvoudigde vorm van uitgemetseld entablement. Er zijn rondbogige muuropeningen en ontlastingsbogen met eenvoudige bakstenen druiplijst. De travee die bij het woonhuis aansluit is voorzien van een rechthoekige houten erker met glas-in-loodbeglazing.

Achter de woning ligt een grote tuin.


Bron     : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000700, Herenhuis Geeraard met tuin.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1983


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis Geeraard [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8427 (Geraadpleegd op 07-07-2020)