erfgoedobject

Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
84281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel, door een dichte kring van lindebomen omgeven. Drukke bedevaart op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

Achthoekig gebouwtje uit de eerste helft van de 18de eeuw, in baksteenbouw met verwerking van kalksteen voor venster- en deuromlijstingen, en hoekblokken. Achtkantig, naar het midden toelopend mansardedak (natuurleien). Noordelijk georiënteerde deur op bordes met rechthoekige, geblokte deuromlijsting onder geprofileerde kroonlijst; bolkozijn als bovenlicht, strekse ontlastingsboog. In noordoost- en noordwestgevel getraliede, rechthoekige venstertjes; in de west- en oostkant, rondboogvenstertjes met hoekblokken, en glasramen van M. Sacré (1974). Kroonlijst: combinatie van bakstenen tandlijst met dropmotief en kalkstenen band.

Witgekalkt, bepleisterd interieur met ten zuiden barokaltaar.

Mobilair: Altaardoek "De Aanbidding der Wijzen" (1716).Gestoffeerde Madonna met Kind, gepolychromeerd, eik (16de eeuw ?). Barokaltaar, gepolychromeerd hout (1716).

  • DE COCK A., Notre Dame brune, in Revue des traditions populaires, 23, 1908, p. 72-73.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint- Truiden, Brussel, 1977, p. 20.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

De omgeving van de kapel bestaat uit het kapelhof met elf opgaande bomen en de aansluitende omgeving ten westen van de Bruine-Lieve-Vrouwstraat en ten zuiden van de Kerkomweg. De rest van de omgeving bestaat uit landbouwterrein (akker en grasland), doorsneden door de Bruine-Lieve-Vrouwstraat, gedeeltelijk een holle weg.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000202, Kapel van de Bruine Onze-Lieve-Vrouw en omgeving (GYSELINCK J., 1980).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20 000.
Auteurs : Daemen, Caroline
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84281 (Geraadpleegd op )