erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84283
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84283

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk één monumentaal breedhuis, negen traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil zadeldak (leien; kunstleien over een klein gedeelte, links), uit de 17de eeuw, doch met voorgevelaanpassing uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel, voorzien van een recente dakverdieping boven nummer 4. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige, gecementeerde deuren. In de eerste travee (thans behorend tot het hoekhuis in de Minderbroedersstraat), rechthoekige poort (tweede helft 18de eeuw), verlaagd en aangepast tot een moderne garagepoort; de beschilderde, hardstenen posten zijn versierd met ingediepte panelen. In de achtergevel bleef de oude kern duidelijk bewaard; het dak behield drie van zijn oorspronkelijke dakkapellen; de geelgeverfde, bakstenen gevel is verankerd door middel van gekrulde gesmeed ijzeren muurankers; rechthoekige vensters in een natuurstenen omlijsting met geprofileerde posten; het ontlastingssysteem is door de verflagen niet meer zichtbaar. Zijgevels met aandaken, vlechtingen, schouderstukken en muurankers.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84283 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.