Kasteeldomein van Nieuwerkerken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Nieuwerkerken
Deelgemeente Nieuwerkerken
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 158-160, Nieuwerkerken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Nieuwerkerken (actualisaties: 25-10-2007 - 25-10-2007).
  • Adrescontrole Nieuwerkerken (adrescontroles: 21-11-2007 - 21-11-2007).
  • Inventarisatie Nieuwerkerken (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein van Nieuwerkerken

Deze bescherming is geldig sinds 06-11-1985.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Nieuwerkerken

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

omvat de bescherming als monument Kasteeldomein van Nieuwerkerken: hoevecomplex
gelegen te Kerkstraat 160 (Nieuwerkerken)

Deze bescherming is geldig sinds 06-11-1985.

omvat de bescherming als monument Kasteeldomein van Nieuwerkerken: kapel
gelegen te Kerkstraat 158 (Nieuwerkerken)

Deze bescherming is geldig sinds 06-11-1985.

Beschrijving

Gesloten en omgrachte hoeve, uit de 17de en 18de eeuw. Indrukwekkend geheel, door een oprijlaan waarlangs zich een kapel bevindt, met de straat verbonden; prachtige ligging in een vrij gaaf landschap. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekig, gedeeltelijk geplaveid erf.

Ten zuiden, poortgebouw met duifhuis, bereikbaar via een brug over de gracht; hoge constructie onder afgewolfd mansardedak (leien) met twee windvanen; brede, verankerde rondboogpoort in en vlakke kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste hoek- en negblokken; hierboven een getralied, kalkstenen bolkozijn, oorspronkelijk beluikt.

Ten westen van het poortgebouw, woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw, met voorgevelordonnantie aan de erfzijde; vier traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak met drie dakkapellen en een dakruiter. Verankerd bakstenen gebouw, afgewerkt met kalkstenen hoekbanden. Getraliede, kalkstenen kruiskozijnen, oorspronkelijk beluikt, op de eerste bouwlaag, en kalkstenen omlijsting met gedeeld bovenlicht in een gelijkaardige omlijsting. Baksteenlijst met dropmotief. Gelijkaardige ordonnantie in de achtergevel, doch zonder deur.

Ten oosten van het poortgebouw, stal van zeven traveeën onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen); gecementeerde plint; rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met negblokken; rondboogdeuren ingeschreven in een verankerde kalkstenen omlijsting met sluitsteen en negblokken; baksteenlijst met dropmotief; blinde veldgevel op de asemgaten na.

Ten noorden, stal van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien); voorgevelordonnantie uit 18de eeuw, zoals in de hogerbeschreven stal, doch oudere kern; datering 1648 op de sluitsteen van een deur in de rechter zijgevel; deze gevel is afgewerkt met aandak en vlechtingen; rondboogdeurtje in een vlakke kalkstenen omlijsting, met onregelmatig geplaatste negblokken; recent aanbouwsel tegen de linker zijgevel; recente steunberen tegen de achtergevel.

Ten westen, knechtenkwartier (?) of stal van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); gecementeerde plint; twee kalkstenen bolkozijnen en een rechthoekige venster op de eerste bouwlaag, rechthoekige kalkstenen vensters op de bovenverdieping; rondboogdeur ingeschreven in een verankerde, met negblokken en sluitsteen, en een rechthoekig, kalkstenen venstertje als bovenlicht; zijgevels met aandak en vlechtingen.

Ten oosten, ruime dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), op de sluitsteen der poort gedateerd 1734; gecementeerde plint; oorspronkelijk twee poorten, de rechtse werd echter aangepast en later gedicht; kalkstenen, verankerde rondboogpoort met regelmatig geplaatste negblokken; vier rondboogdeurtjes, paarsgewijze gekoppeld en ingeschreven in een rechthoekige, verankerde omlijsting van kalksteen, met sluitsteen en negblokken; baksteenfries met dropmotief; zijgevels voorzien van aandaken en vlechtingen, en uilengaten in de top; open karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Rechthoekige bakstenen kapel onder tentdak (kunstleien), uit eerste helft van de 18de eeuw, gelegen aan de oprijlaan. Rechthoekige deur en een rechthoekig, getralied venstertje, beide in een vlakke kalkstenen omlijsting.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, 19.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Nieuwerkerken

Nieuwerkerken (Nieuwerkerken)

maakt deel uit van Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.