erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
84294
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84294
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, gelegen op de hoek van de gekasseide Kroezelhaag met de Kattestraat (gedeeltelijk gekasseid, gedeeltelijk aarden weg); op de andere hoek van de Kattenstraat liggen boomgaarden, omringd door een haag, links wordt de Kroezelhaag afgesneden door de nieuwe ring rond de stad. Nummer 43 is de eigenlijke hoeve, nummer 45 is een lage, haakse bijbouw. De erfzijdegevel is sterk aangepast.

De buitenzijde vormt een stemmig geheel van gekalkte gevels onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Overkalkt stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op een lage bakstenen stoel en een gepikte plint; nummer 45 is volledig versteend. Houten kozijnen; de noordelijk gelegen zijgevel is voorzien van beluikte benedenvensters. Recente schuur haaks op de zuidelijk gelegen zijgevel.

Overluifeld, houten rondboogkapelletje tegen de voorgevel van nummer 43.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84294 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.