Parochiekerk Sint-Lambertus

Gemeente Sint-Truiden

• Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Lambertus

Neogotische kruisbasiliek, van circa 1925, gelegen op een hoogte, met omgevend kerkhof.

De plattegrond beschrijft een westelijk gerichte voorgevel, geflankeerd door een vierkante toren ten zuiden, een driebeukig schip van drie traveeën, een transept van één travee, een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geschraagd door steunberen en voorzien van een sacristie aan de zuidzijde. De kerk is volledig opgetrokken uit breuksteen, en voorzien van spitsboogvensters.

Interieur: pseudo-basilicale opstand met bakstenen spitsboogarcaden op zuilen met acanthusbladkapiteel. Kruisribgewelven waarvan de ribben steunen op colonnetten met kraagstenen.

Mobilair: Gekruisigde Christus, hout (18de eeuw); Sint-Sebastiaan, volkskunst, gepolychromeerd hout (18de eeuw); Sint-Lambertus (18de eeuw); Sint-Sebastiaan, gepolychromeerd hout (circa 1700).

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton St.-Truiden, Brussel, 1977, p. 65.