erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
84297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84297

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, met kern uit de 17de eeuw (woonhuis), grondig aangepast en voorzien van recentere dienstgebouwen. Gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door een recent houten poortje van de straat is afgesloten.

Ten noorden, woonhuis en stal van vijf (?) traveeën. Bakstenen gebouw, waarvan de zuidgevel vrijwel volledig is aangepast; zolderluik in een houten omlijsting. In kern beter bewaard: een kalkstenen bolkozijn met sponningbeloop en negblokken, en een kalkstenen deurtje met afgeschuinde neg en negblokken. De westelijke zijgevel, voorzien van aandak en vlechtingen, heeft enkele smalle uilengaten, twee beluikte vensters met houten lateien en een klein getralied venster van kalksteen. Aangebouwde varkensstal onder lessenaarsdak, haaks op de noordgevel, en een klein gebouwtje onder zadeldak, haaks op de zuidgevel.

De zuid- en westzijde van het erf wordt ingenomen door stallingen en een bakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten oosten, stal met doorgang naar de velden, uit dezelfde periode, mogelijk met oudere kern (noordelijke zijgevel). Ten noordoosten, dwarsschuur, haaks op de oostgevel van het woonhuis; stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen en blank houten timmer. Open karrenhuis tegen de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  auteur niet publiek
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84297 (Geraadpleegd op )