erfgoedobject

Breedhuis

bouwkundig element
ID: 84299   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84299

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Oorspronkelijk één dubbelhuis, gelegen op de hoek van de Kerkstraat en de Neerstraat. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (mechanische pannen), uit de 2de helft van de 18de eeuw, met neoclassicistische, gecementeerde decoratie uit eind 19de eeuw. Verankerd bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel, op een hardstenen plint. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met siersluitsteen op de bovenverdieping; oorspronkelijk beluikte vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met smalle druiplijst op de benedenverdieping. Gelijkaardige deur. Muuranker met cijfer 4 in de vierde travee. Recente winkelpui in de twee linkse traveeën. Zijgevel met aandak en bewaard schouderstuk op kraagsteen aan de voorgevelzijde; muuranker met cijfer 7 in de hoekpenant. Lage, aanleunende bijbouw onder pannen bedaking.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84299 (Geraadpleegd op 22-10-2020)