erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
84304
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84304

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve, ouder woonhuis met nieuwe bijgebouwen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De hoeve is volgens het kadaster circa 1864 volledig heropgebouwd en wordt beschreven als gelegen in "De Maldeghemhoek". Woonhuis met, zie bouwnaad, aangebouwde geïncorporeerde stal. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) boven gecementeerde plint. In de voorgevel muuropeningen met brede lateien, aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Sporen van ontlastingsbogen geven de plaats van de oorspronkelijke vensters aan. Bijgebouwen vernieuwd in de loop van de 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/89.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84304 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.