Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Kapel ligt naast de oprit van het huis nummer 12. Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand, gebouwd in 1883. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus.

Witbeschilderde bakstenen kapel boven een bruine plint met vlak afgewerkt koor, zadeldak met Vlaamse pannen en smeedijzeren kruis op de nok. Voorgevel in neoclassicistische stijl. Segmentboogvormige vleugeldeur gevat in een rondboognis met in de bovenste deurstijl het opschrift "O.L.V. VAN BIJSTAND B.V.O.". Hoekpijlers dragen een hoofdgestel en een driehoekig fronton. In het boogveld drie ingemetselde kruisen en daarboven een ronde oculus. Achteraan op de nok een smeedijzeren kruis. Zijgevels met telkens twee rondboogopeningen onder druiplijst, vensters met glas in lood. Overhoekse muizentandlijsten onder de dakrand van zij- en achtergevels.

Tegen de achtergevel is een houten kruis onder een afdak, steunend op bakstenen pijlers, aangebracht. Sober interieur met witbeschilderde bepleisterde muren, het gewelf is beschilderd in lichtgroen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1883/22.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, s.l., s.d., nr. 1.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien