Baljuwhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baljuwhuis

Beschrijving

Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Terwijl de vorige baljuws allen in Wakken resideerden werd Minne in 1783 de eerste (en omwille van de Franse Revolutie tevens laatste) baljuw die in Dentergem verblijft. Het pand van 1763 zou het eerste stenen huis zijn, gebouwd in Dentergem.

Een foto uit 1913 toont de huidige nummers 7-8, met lage aanbouw links als een geheel. De gevels waren bepleisterd, de middelste gevel was voorzien van hoekkettingen. De voortuin was afgesloten door een sierlijk smeedijzeren hekken rustend op een bakstenen muur. In 1984 staat het huis in het kadaster geregistreerd als opgesplitst in twee woningen.

Nummer 7 is een verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, boven een gecementeerde plint. De bepleisterde omlijstingen zijn niet oorspronkelijk, nieuw schrijnwerk.

De zijgevel van het hoofdgebouw en de lage aanbouw (heden ingericht als garage) hebben vlechtingen. Achterliggende tuin met laag bijgebouw gelegen langs een voetwegel aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Bijgebouw in verankerde baksteen, aan de zijkant witbeschilderd boven een zwarte plint. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.

Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen.

Het hoger opgaande rechterdeel van het baljuwhuis is omgebouwd tot een afzonderlijke woning (nummer 8). Enkelhuis met recent geplaatste deur ter vervanging van een venster. Rechthoekige vensters gevat in traveenissen. Nagenoeg blinde zijgevel uitlopend op een schoorsteenkanaal. In de top twee beluikte muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1984/12.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 25.