erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
84314
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84314

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1894 uitbreiding van het woonhuis en bouwen van het bakhuis Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. De muuropeningen zijn aangepast in de loop van de 20ste eeuw.

Interieur. Twee aangrenzende kamers met gedeeld schouwlichaam, aan elke kant een monumentale schouw in gesinterde baksteen met houten, geprofileerde kroonlijst. Bewaarde moer- en kinderbalken met balksleutels. In de eerste kamer inmaakkasten met bewaarde deuren, hang- en sluitwerk.
Gaaf bewaard tweeledig ovenhuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1894 maar met ouder uitzicht. Verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. De gevel van het schouwvolume is afgewerkt met vlechtingen. Troggewelven. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Verankerde baksteenbouw, onder zadeldak (gedeeltelijk bekleed met pannen en golfplaten).

Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1894/34.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eenvoudige veldkapel

  • Is deel van
    Bamstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84314 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.