Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1894 uitbreiding van het woonhuis en bouwen van het bakhuis Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. De muuropeningen zijn aangepast in de loop van de 20ste eeuw.

Interieur. Twee aangrenzende kamers met gedeeld schouwlichaam, aan elke kant een monumentale schouw in gesinterde baksteen met houten, geprofileerde kroonlijst. Bewaarde moer- en kinderbalken met balksleutels. In de eerste kamer inmaakkasten met bewaarde deuren, hang- en sluitwerk.
Gaaf bewaard tweeledig ovenhuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1894 maar met ouder uitzicht. Verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. De gevel van het schouwvolume is afgewerkt met vlechtingen. Troggewelven. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Verankerde baksteenbouw, onder zadeldak (gedeeltelijk bekleed met pannen en golfplaten).

Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1894/34.