Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand met de Statiestraat, "GASTHOF DE HAAN", zie opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Op een figuratieve kaart van 1725, met de dorpskern van Dentergem, ligt op deze plaats een afgebakend perceel met bebouwing. Pas in het begin van de 19de eeuw wordt het pand als herberg gebruikt. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) met hoofdvleugel aan de Dreve, circa 1850 en 1863 volgen zie het kadaster uitbreidingen aan de kant van de Statiestraat. Twee bouwlagen onder plat (!) dak, beide straatgevels met 19de-eeuws uitzicht hebben zes traveeën. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels boven een grijze plint en met een cordon op de verdieping. Eenvoudige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Dentergem, 1850/15, 1863/6.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 174, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.
  • BEKAERT E., De familie Minne: ruim drie eeuwen kosterschap in Dentergem, in De Roede van Tielt, jg. 25, nr. 2, 1994, p. 51 en 88.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien