Dorpswoning met stalling

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met stal

Beschrijving

De twee huizen vormden vroeger een geheel. Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. In 1892 wordt een aanvraag ingediend om hier een huis met stalling te herbouwen. Het huis had toen elf traveeën. Heden is het huis opgesplitst in twee rijwoningen. Baksteenbouw met eenvoudige witbeschilderde lijstgevels boven een grijze plint. Tandlijst onder de dakgoot.

Nummer 14 heeft grotendeels het oorspronkelijke uitzicht bewaard. Dubbelhuis van vijf traveeën met segmentboogvormige muuropeningen. Op de begane grond beluikte vensters en grotendeels bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling.

Nummer 16 is in de loop van de 20ste eeuw aangepast, op de verdieping zitten sporen van de vroegere vensters.

• Gemeentelijk Archief Dentergem, Bouwvergunning, nr. 1892/1.
  • Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.