Halfvrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaande burgerwoning. Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. Volgens kadastergegevens staat hier circa 1850 een huis met gelijkaardig volume, een verbouwing circa 1934 betreft wellicht onder andere de gevel.

Huis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, huis eventueel met oudere kern. Lijstgevel met contrasterende gele bakstenen voor de doorlopende banden, ontlastingsbogen en siermetselwerk onder de dakgoot. Arduinen plint met sierband. Korfboogvormige muuropeningen, enkel de voordeur heeft het schrijnwerk, met art-decoversieringen, bewaard; arduinen buitentrapje en voetenschraper.

Verankerde gecementeerde zijgevel met imitatievoegen.

• Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.