Vrije basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije basisschool

Beschrijving

Vrije basisschool. In 1829 wordt hier een officiële school opgericht. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) achterin gelegen, op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ecole" aangeduid. Na de sloop, in 1939, wordt na de oorlog een nieuw gebouw opgericht, deze wordt geopend in 1951.

Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen schilddak en met een lage, arduinen plint. Links een brede inkom met arduinen omlijsting en onder een betonnen luifel. Een aaneengesloten rij vensters verlichten de gangen. Rechts daarvan een zijrisaliet met het trappenhuis en een bijna gevelhoge- en brede glaspartij.

Aan speelkoerzijde worden de klassen verlicht door drielichtvensters met verticale roedeverdeling.

Van het interieur is onder meer het fraaie schrijnwerk van klasdeuren en vensters, trap en kapstokken bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1950/10.
  • BEKAERT E., De familie Minne: ruim drie eeuwen kosterschap in Dentergem, in De Roede van Tielt, jg. 25, nr. 2, 1994, p. 69.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien