Hoeve van de heren van Dentergem 't Casteelgoed

Beschrijving

Herenhoeve van de heren van Dentergem " 't Casteelgoed", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische hoeve, in het woonhuis is naar verluidt de datum "1791" op een moerbalk gesneden maar de site is wellicht veel ouder. De hoeve werd reeds in het begin van de 17de eeuw door de familie Vandenheede uitgebaat, onder meer door Gillis Vandenheede, burgemeester van Dentergem tussen 1728 en 1751. Deze zou zijn vermoord, op de hoek van de Tieltseweg en de Meulebekestraat, waar, vermoedelijk sedert 1769, een kruis ter zijner gedachtenis staat.

Op een figuratieve kaart van 1773 komt de naam "Schaep goet" voor. De site staat steeds getekend met de huidige opstelling van de gebouwen, gelegen binnen een omwalling. Een uitloper aan de oostzijde sluit aan bij een (nu verdwenen) dreef die toegang gaf naar de Dreve. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is het woonhuis aangeduid met het 18de(?)-eeuws volume dat volgens kadastergegevens circa 1864 aan de oostzijde werd uitgebreid met twee traveeën. Circa 1984 wordt de zuidwestkant van de omwalling gedempt en ten oosten van het erf het huidige woonhuis gebouwd. Circa 2000 verdwijnt de rest van de omwalling.

Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen rond een begraasd erf met tamme kastanjeboom. Toegankelijk via een lange, gekasseide oprit, afgezoomd met jonge bomen met op het einde een oude wilg en populier. Brede witbeschilderde bakstenen hekpijlers met aan de basis zandstenen hoekblokken en afgedekt met rode pannen. Aan de achterkant gestut door massieve steunberen waaraan het ijzeren hekken is bevestigd. Het noord-zuid georiënteerde woonhuis staat nu leeg. Lage, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint, pannen zadeldak. Opkamers aan de achterkant zowel in het 18de- als 19de-eeuwse gedeelte. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, onder meer vensters met schuiframen.

Ten zuiden van het erf situeert zich de stal. De verankerde en gedeeltelijk witbeschilderde baksteenbouw is waarschijnlijk niet ouder dan 19de-eeuws.

Een kleinere schuur bevindt zich achter de rechter hekkenpijler.
De omwallingen zijn nagenoeg volledig gedempt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/66, 1984/40, 2000/9.
  • Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.
  • BEKAERT E., Het Dentergemse gemeentehuis 1784-1994. Verleden en heden van een gebouw en zijn bewoners, in Het tijdschrift van het Gemeentekrediet, jg. 48, nr. 188, 1994/2, p. 33.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien