Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning, dwars op de straat gebouwd. Op een figuratieve kaart van 1725, met de dorpskern van Dentergem, situeert zich ongeveer op deze plaats een kleine hofstede. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat hier een gelijkaardig volume afgebeeld. Volgens kadastergegevens was hier circa 1864 een smidse gevestigd en werd die in 1894 heringericht als landgebouw.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak. Waarschijnlijk oudere kern met in de loop van de 19de eeuw aanpassen van de muuropeningen. Van de beluikte vensters is het schrijnwerk gedeeltelijk bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/41 en 1894/27.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 174, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien