erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84326
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84326

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leerlooierij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand huis, vroeger een leerlooierij maar heden in gebruik als fietsenhandel. Volgens kadastergegevens wordt hier circa 1875 een huis gebouwd, deze wordt eerst circa 1947 uitgebreid in functie van een leerlooierij en in de loop van de jaren 1950 enkele keren vergroot. Circa 1959 optrekken van huidige constructie, volgens zegsman ontworpen door architect Quackelbeen uit Zulte.

Imposant volume van twee bouwlagen met achter elkaar geplaatst voor- en uitspringend achterhuis onder hellende daken. Bepleisterde voor- en zijgevels en gebruik van ruw bewerkte natuursteen voor plint en massief schouwlichaam in de rechterzijgevel.

De voorgevel is opengewerkt met brede glaspartijen. Gevelbreed balkon op de verdieping. Daarboven een als luifel dienstdoende, vooruitstekende dakrand ondersteund door brede, als pijlers uitgewerkte muren. In de linkerzijgevel wordt het trappenhuis op de begane grond verlicht door een hoog, verticaal geleed venster met blauw, ondoorzichtig gehamerd glas. Daarboven een geschilderde, gestileerde afbeelding van leerlooiers.

Achteraan kijkt het huis uit op de vallei van de Oude Mandel. Breder, uitstekend achterhuis met roodbakstenen gevel en souterrain met atelier. Ruim balkon voor de begane grond steunend op betonnen pijlers en tevens dienend als afdak voor het atelier eronder.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1875/8, 1947/13, 1956/19, 1959/18.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84326 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.