erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

bouwkundig element
ID
84328
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84328

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouwkapel van Salette. Ligt rechts van de hoeve nummer 23. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds een kapel aangeduid. Volgens mutatieschetsen van het kadaster gebouwd circa 1866. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus.

Witbeschilderde bakstenen kapel boven een gepekte plint met driezijdig koor, zadeldak met daktegels. Voorgevel in neoclassicistische stijl. Twee ligusterhagen markeren de ingang. Rondboogdeur: vleugeldeur (nieuw schrijnwerk) met in het bepleisterde boogveld onder druiplijst het opschrift "O.L.V. VAN SALETTE / BID VOOR ONS". De deur wordt geflankeerd door pilasters die een hoofdgestel dragen. Daarboven een driehoekig fronton met arduinen dekstenen en in het boogveld een rondboognis met beeld van het Heilig Hart. Op de top een smeedijzeren kruis. Zijgevels met een rondboogvenster onder druiplijst, vensters met glas in lood. De kapel met achterliggend grasveldje wordt omarmd door twee ligusterhagen.

Sober interieur met witbeschilderde bepleisterde muren, het gewelf is beschilderd in hemelsblauw. Eenvoudig altaar met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Salette.

Tegenover de kapel loopt een voetwegel die leidt naar het dorp.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1866/1.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, s.l., s.d., nr. 2.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84328 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.