erfgoedobject

Boerenarbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
84330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84330

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boerenarbeiderswoningen gelegen in een bocht en aan de rand van het weilanden- of meersengebied van de Oude Mandel. Op een kaart van 1725 met de dorpskern van Dentergem staat hier een site met twee volumes afgebeeld. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) aangeduid als één woning en volgens mutatieschetsen in 1864 opgesplitst tot twee wooneenheden. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) zijn de huizen getekend, zie huidig.

19de-eeuws uitzicht, vlechtingen in de linkerzijgevel wijzen eventueel op een oudere kern. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Nummer 3 met aandak en traditionele witte beschildering boven een gepekte plint heeft nog het best de authenticiteit bewaard. De muuropeningen werden in de loop van de 20ste eeuw aangepast.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/43.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 194, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.